|

Kış Uykusu

Bu hafta elim pek gitmiyordu aslında günlüğe, ama dün Nuri Bilge Ceylan Cannes’da Altın Palmiye ödülünü aldığından beri, içim kıpır kıpır, yazmak istiyorum.

 

kış uykusu film çekim etkisi

 

Nuri Bilge Ceylan’a hayranlığım aslında epey eskice, neredeyse 19 yıl öncesi. Öğrenciyken boş beleş halimle film festivallerinde izlenmedik film bırakmazken, bir tanesinin kısa film seçkisinde “Koza” yı izlemiştim, büyülenmiştim. 2 yıl sonrasında “Kasaba” geldi sinemalara, gösteriminin ilk günü oradaydım. Tam bu dönemde okulda film analizi dersi alıyordum, zaten dünyam değişmeye başlamıştı Tarkovsky, Antonioni, Angelopoulos, Kurosawa, Wenders ile. Her hafta aksatmadan gittiğim tiyatroya gitmeyi farkında olmadan yavaş yavaş bıraktım, canım istemedi, sinemanın özgürlüğünü, bir meseleyi anlatıştaki gücünü keşfettim. O günden bu güne toplasanız en fazla 5 tiyatro oyununa gitmişimdir, onun yerine sinema tarihine, ustaların filmlerine döndüm, defalarca izledim. Sonraları fark ettim, yıllar önce izleyip de etkisinden çıkamadığım filmlerin hangi yönetmenlere ait olduğunu.

 

kış uykusu film çekim etkisi

 
Yalan yok, fotoğraf sevgisi, sinemadan çok sonra geldi. “Kasaba” dan sonra her 2 ya da 3 senede bir film yaptı Nuri Bilge, hepsini de bir gece öncesinde uykum kaçarak bekleyip, sinemada izledim. Yıllar sonra DVD icat olup da, satın alınabilir hale geldiğinde tüm filmlerini aldım, dizdim kitaplığıma, ara ara izledim tekrar tekrar. Tahmin edin, öyle bir ruh hali işte. O zamanlar bir miktar dalga konusuydu bu tabi, valla gün gelip de (“3 Maymun”‘a denk geliyor) herkesin izlemek isteyeceği (en azından merak ettiği) bir yönetmen olacağını tahmin edemezdim hiç :)

 
kış uykusu film çekim etkisi
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
Dün duyunca Altın Palmiye haberini nasıl sevindim anlatam (sana ne oluyor diyebilirsiniz tabi ki :)), ağladım sevinçten, yani kendim alsam o ödülü bu kadar sevinirim :) Ödülün çok da derdinde olan bir yönetmen değil, biliyoruz ama eminim gelecekte farklı işleri yapabilecek gücü toparlayacaktır bu sayede.
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
Kışın deniz kenarı yolunda yürüyen, korkuluklara dayanmış her kederli kadınla 3 Maymun’u, denize karşı bir bankta sırtı dönük oturup sigara içen her adamla Uzak’ı, köyde bisiklet süren her yaşlı amcayla Mayıs Sıkıntısı’nı, geceleyin arabaların farları ile aydınlanan her toprak yolda Bir Zamanlar Anadolu’yu, havada uçuşan her kar tanesini gördüğümde İklimler’i hatırlıyorsam, bana gerçekten dokunmuş NBC filmleri. İz bırakmış üzerimde.
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
Sonraları farkettim zaten çektiğim fotoğraflardan en sevdiklerim de onun karelerine öykünmüş hep.
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
Şimdi sabırsızlıkla bekliyorum Kış Uykusu’nu, ne zaman vizyona girecek bulamadım hızlıca bakınca, biliyorsanız yazıverin yorumlara, sevaptır :)
 
kış uykusu film çekim etkisi
 
Bugün kandil, hepimize kutlu olsun, dua edeyim ben de bu vesileyle, Allah uzun ömür, güç kuvvet versin, uzun yıllar film yapsın, hatta kitap yazsın NBC, bizi mahrum bırakmasın…

dipten gelen not1: Nuri Bilge Ceylan’ın bu sene Cannes’da yaptığı uzunca bir ropörtaj var şurada, yarışma sonuçlanmadan önce yapılmış. Okunası…

dipten gelen not2: Sayfadaki fotoğraflar ilk ikisi hariç (onları geçen ay çektim) 2006-2012 yıllarına ait hızlıca tarayıp bulduğum ve eminim ki bilmeden NBC ye özenip çektiğim fotoğraflar. Daha dünya kadardır da vakit bulamadım hepsine bakmaya…

Hayırlı kandiller,

 
kış uykusu film çekim etkisi


|


Yorumlar(2)

  1. mami
    Reply

    Mayıs sıkıntısıyla düşüp yollara, bir zaman sonra uzaklarda, bir kasabada iklimlerden kışken bir uykudan üç kez uyansam… Ne yollara ne kentlere, ne yakınlara ne uzaklara, ne uykulara ne uyanmalara, ne mitlere ne de gerçeklere doyulmuyor sahiden NBC ile… Ayrıca Burçey, iddia ediyorum ki, sen daha NBC’nin gelecek yıllardaki filmlerininden kimi sahneleri zaten fotoğrafladın bile :)

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.