|

Seyit Onbaşı

Kamuoyunda hep “Seyit Onbaşı” diye bilinir. Kısaca tanımlarsak Çanakkale Kahramanıdır. Ben Onbaşı Seyit diye yazdım, aslında ismi “Seyit Ali ÇABUK” dur.
 
Balıkesir İli, Havran İlçesi eski ismi Çamlık bugünkü ismi “Koca Seyit” olan köyde 1889 yılında doğdu. Askerliği uzun sürdü, ilk önce Rumeli Mecidiye Tabyasında görev yaptı. 1909 yılında askere alınan bu kahraman 1912 yılında Balkan Savaşlarına katıldı. Savaş sonunda terhis edilmedi. Topçu eri olarak Çanakkale Cephesinde görev aldı, 1918 yılında köyüne döndü, soyadı kanunuyla Çabuk soyadını aldı. Bu kahramanımız 1939 yılında henüz 50 yaşındayken hayata veda etti. Savaş sonrasında Edremit ve Havran’da birçok işte çalıştı. Verem hastalığına yakalanması sonucunda hayatını kaybetmiştir.

 

seyit onbaşı çanakkale
 
seyit onbaşı çanakkale
 
Onbaşı Seyit’in Çanakkale Savaşlarındaki insanüstü gayreti onun tanınmasını sağladı. Peki, neydi yaptığı? Aslında Çanakkale’de savaşan nice kahramanlardan bir tanesidir.
18 Mart Çanakkale Deniz Savaşları sırasında Topçu Eri olan Onbaşı Seyit’in de görev aldığı Topçu Bataryasında bulunan topun vinci bozulmuştu. 215 okkalık top mermisinin namluya sürülmesi bu kahraman askerimizin inanılmaz gücüyle sırtında taşınarak namluya sürülmüştür. Bu merminin ateşlenmesi sonucunda İngiliz Savaş gemisi OCEAN isimli gemi yara alarak savaş dışı bırakılmıştır. Savaş gemisini vuran bu top halen İstanbul Askeri Harbiye Müzesinin bahçesinde bulunmaktadır.
Onbaşı Seyit’in anısına, anıtlar yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi kendi köyüne yapılan anıt ve müzedir.
 
seyit onbaşı çanakkale
 
seyit onbaşı çanakkale
 

seyit onbaşı çanakkale

 
Balıkesir – Edremit karayolundan Edremit’e 3 km. kala yolun sağ tarafında sarı bir levha görülür. “Koca Seyit Köyü” bu levha istikametinde yola devam edersek muhteşem manzaralı köye ulaşıyoruz. Yol yaklaşık 10 km. köyde maalesef kahramanımızın ailesinden torunu mevcut, torunda halen müzede görev yapmaktadır. İlgililerden aldığımız bilgiye göre mezar ve anıt kompleksi Genel Kurmay Başkanlığının büyük gayretleriyle yapılmıştır. Buraya gelmişken, kahramanımızın kabrini ailece ziyaret ettik, anıt ve müzeyi gezdik, duygulandık emeği geçen herkese teşekkür borçluyuz.
 
seyit1037

 
Çanakkale Savaşıyla ilgili anılara göre, Seyit Onbaşı kendisine teklif edilen altın ya da parayı kabul etmemiştir. Atatürk ile karşılaşmasında kendisine Mustafa Kemal tarafından beni de kaldırabilir misin diye sorulmuş, cevaben komutanım sizi dünya kaldıramıyor ben nasıl kaldırayım diye cevap vermiştir. Atatürk Edremit’e gelince Kaymakamlıkta Seyit Onbaşı’yı sormuş ve kendisini buldurtmuştur. İlgililerin kendisiyle ilgilenmediğini anlayarak yetkilileri uyarmıştır.
Müzede Onbaşı Seyit ile ilgili her türlü bilgiyi gözlemek mümkün. Kahramanımızın köyünün kendi ismiyle anılması çok güzel olmuş. Geç de olsa yapılanlar çok önemli, gelecek nesillere bırakılacak bu eser tarihsel bağları mutlaka güçlendirecektir.
 
seyit1042
 
seyit1040

 

Sevgiyle,

Ali İyibil


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.