|

ALO 112

02.04.2015 günü cep telefonum çaldığında telefonun karşı tarafında ismi Yasemin olan bir bayan arıyordu. Kullandığım otomobilin plakasını söyleyerek Ali İYİBİL ile görüşmek istiyordu. Telefonda bana trafikte ambulans aracına yol vermem ve bu yönde gayret sarf etmem nedeniyle tarafıma ödül verileceğini, törenle ilgili daha ayrıntılı bilginin bilahare iletileceğini belirtti. Tarih olarak 22 Nisan 2015 gününü vererek iyi günler dileğiyle telefon görüşmesi sonlandırıldı. Olayın ne olduğunu tam olarak anlamamıştım. Nihayet 20 Nisan Pazartesi günü tekrar arandım. Bu defa toplantı yeri ve saati bildirildi. Toplantıya yetkili kişilerin geleceği, katılmam hususunda ricada bulunuldu. Ben de törene katılacağımı bildirdim. Tören yeri Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün konferans salonu olarak belirlenmişti.

 

alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
22 Nisan 2015 günü saat 14:00 olarak gün ve saati belirlenen törene yarım saat önce gelmemiz ve tören öncesi kokteyle de katılmamız istendi. Belirlenen saatte eşimle törenin yapılacağı kokteyl salonuna geldik.

Beklendiğimizi görevlilerin davranışlarından hemen anladık. Tören için bizden başka gelenlerin olduğunu öğreniyoruz. Ocak ayında başlatılan uygulamaya göre her ay iki sürücüye “Ambulans Dostu Sürücü Teşekkür Belgesi” verilmesi planlanmış ve bu kapsamda iki sürücüye teşekkür belgesi verilecekti. Ayrıca ambulansta bulunan hasta yakınları da törene davet edilmişti.
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
Peki, sürücüler nasıl belirlenmişti? Şehir içi MOBESE kameralarının incelenmesi sonucunda bizler tespit edilmişiz. Kokteyl de ambulans sürücü ve çalışanlarından bu bilgiyi alıyoruz. Ambulans şoför ve sağlık personelinin sürücülerden çok dertli olduklarını öğreniyoruz. Sürücülerin bu konuda ilgisiz kalmalarından şikâyet ediliyordu. Aslında zaman uygun olsa da bu personelin anıları derlenebilse kitap olur anlatılanlar.
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
11095525_10153245831039496_678097010_o
 
11092515_10153245830214496_1097162784_o
 
11188137_10153245829374496_1005052034_o
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi

 

Saat 14:15 de tören salonuna alınıyoruz. Sunucu ambulans ve Alo 112 hizmetinden ayrıntılı bilgiler verdi, sorunlardan ve MOBESE kamaraları ile tespit edilen video görüntüleri bu arada yayınlandı, bir Avrupa kentinden görüntü ve uygulama gösterildi. Verilen bilgiler hep anlamlı ve öğretici idi, bilahare İl Sağlık Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü konuşmalar yaptı. Konuşmalarda ambulans hizmetlerinin önemi ve yapılanlar ayrıntılı olarak anlatıldı.

Ödül verme törenine geçileceği belirtildikten sonra ilk önce benim ismim anons edildi. Heyecanlanmadım desem yalan olur. Sahneye çıktım, Genel Müdür teşekkür etti, bende ilgililere ve çalışanlara yaptıkları görevin önemini belirterek bu uygulamanın devam etmesini diledim.
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
En ilginç uygulamanın ise, benim ambulansa yol verdiğim olayda Ambulansta bulunan hasta bayanın oğlu da törene çağrılmıştı. Onunla tanıştık ve sohbet ettik, annesinin sağlığının iyi olduğunu öğrendik. Karşılıklı olarak iyi niyet dileklerimizi belirterek hediyeleştik. Tarafıma bir Teşekkür Belgesi, bir tişört ve bir sağlık çantası hediye edildi. Hediye edilen tişörtü hasta yakını arkadaşa anı olarak verdim.

Daha sonra diğer sürücüler ve hasta yakınları belgelerini ve armağanlarını aldılar. Topluca fotoğraf çekimi yapıldıktan sonra tören sonlandırıldı.
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
alo 112 sağlık bakanlığı ambulans dostu sürücü projesi
 
Törende, ambulansa yol vermek amacıyla kırmızı ışıl ihlali yapacak sürücüye trafik cezası uygulanmayacağını yetkililerden öğrendik. “Ambulans Dostu Sürücü Teşekkür Belgesi” olan sürücülerin MOBESE kayıtları salonda izlettirildi.

Aslında bizler trafik kurallarına uymuştuk, yapılan olağanüstü bir şey değildi. Ancak, Türkiye’de ambulansa yol veren sürücülerin oranı % 40 düzeyinde olması gerçekten düşündürücü.

Tüm sürücülerimizin yaşama saygılı olmalarını, can taşıyan ambulanslara her hal ve şartta yardımcı olmalarını diliyorum. Hoşgörülü ve kurallara uyan bireylerimizin oranının yükselmesi dileğiyle,

Hoşçakalın.
Ali İYİBİL

Bir Uyarı!
Yakında tüm ambulanslara kamera takılacağı ve kurallara uymayanlara ceza verileceği Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerince toplantıda açıklandı.


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.