|

Ulucanlar Sanat Sokağı

Ulucanlar Cezaevi bilindiği üzere Ankara’nın tarihi bir cezaevi olup “Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ – Ankara” adresinde bulunmaktadır. 1926 – 2006 Yılları arasında cezaevi olarak hizmet vermiş ve bu tarihten sonra restore edilerek müze haline getirilmiştir.

Müze olarak kullanılan ana binanın bir sokağı ise “Sanat Sokağı” olarak düzenlenmiştir. Cezaevinin gözetleme kulelerinin de bulunduğu bu sokakta 40 civarında sanatçıya emeklerini sergileyecekleri odalar tahsis edilmiştir. Özellikle tamamen emeğe dayalı eserleri büyük bir sabırla oluşturan sanatçıları burada görmek, gezmek ve sohbet etmek mümkündür.

Cezaevine girişte ziyaretçileri “Sanat Sokağı” tabelaları yönlendirmektedir. Ahşap el işçiliği ile yapıldığı anlaşılan tabelalar sanatın ilk işaretleri olarak dikkat çekmektedir. Sokağın girişinde iki adet sağlı sollu iki geniş sütunda Nazım Hikmet ve Necip Fazıl’ın iki şiiri sizi karşılamaktadır. Hemen solda ise bir kafeterya mevcuttur, cezaevi döneminden kalma mekanlar hemen dikkatinizi çekecektir.

Sokağın sol tarafı tamamıyla sanatçılara ayrılan bir kısımdır. Peki hangi alanlarda sanat çalışmaları yapılmaktadır? Özellikle resim, tezhip, cam, keçe, seramik, ebru, ahşap, takı, kazaz gibi sanat dallarında emeklerini sergileyen sanatçılar faaliyet göstermektedirler.

Burada özellikle şu hususu görmekteyiz; sanatçılar mesleklerini ileriye taşımak için genç nesillere kurslar düzenlemektedirler. Özverili ve sabırlı bu çalışmaların genç yeteneklerin yetişmesi için umut verdiğini söyleyebiliriz.



Zaman zaman sergiler düzenlendiğini de bu gezimizde öğrenme fırsatı buldum. Bu arada yıllarca beraber çalışma fırsatı bulduğum ve S.B.F. den okul arkadaşım olan sayın Kemal Turan’ın resim konusunda çalışmalarını burada görmek mümkündür. Kendisinden Sanat Sokağı ile ilgili tanıtıcı bilgiler edindim. Kendisinin zaman zaman düzenlediği sergilerden elde ettiği tüm gelirini sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelli aracı olarak engelli ihtiyaç sahiplerine bağışladığını memnuyetle öğrendim. Bu sohbette kendisinden dinlediğim bir anısını da burada izni ile paylaşıyorum ve kendisine başarılarının devam etmesini diliyorum.

Sanat Sokağının her zaman ziyaretçilerinin olmasına karşın kış aylarında bu bölgeyi gezmek daha rahat ve daha fazla zaman ayırmak için ideal aylardır. Sokağın yeterli tanıtımı için çalışmalar olmakla birlikte yeterli görülmemektedir.

Cezaevi girişine ve sokağa giriş bölgesine dikkat çekici sanatsal niteliği olan kalıcı tanıtıcı panoların konulması faydalı olacaktır.

Altındağ Belediyesi tarafında restore edilen ve yapımı gerçekleştirilen Sanat Sokağını Ankara’ya kazandıran az sayıdaki sanatsal etkinlikten birisi olarak dikkat çektiği gibi daha başarılı tanıtım olanakları da araştırılmalıdır.

Başkentimize yeni eserler kazandırılması dileğiyle esenlikler diliyorum.


|


Yorumlar(2)

  1. Galip Demiray
    Reply

    Çok güzel anlatmışınız., resimlemişsiniz. Burnumuzun dibinde, halen orayı göremedim. Şu anda rahatsızlığım dolayısı ile hep yataktayım, ayağa kalkıp yürümeye başladığımda, ilk işim Ulucanları ziyaret etmek olacak, haydi hayırlısı bakalım.

  2. Ali iyibil
    Reply

    Galip bey büyük geçmiş olsun.inşallah kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.Ilginize teşekkür ediyorum.Uygun bir zamanda ve hafta içi gitmenizi öneririm.Selam ve sevgiler.

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.