|
Ankara Suluhan

Ankara Suluhan

Ankara tarihte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kentimizdir. Ankara’nın başkentimiz olması bu kente daha fazla anlam kazandırmıştır. Bu yazımızda Ankara’nın tarihi eserlerinden birisi olan Suluhan’dan kısaca bahsedip sizleri bilgilendirmeye gayret edeceğim.
Suluhan’ın inşaasına 1508 yılında başlanmış 1511 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı padişahı II.Bayezid döneminde Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tarihte uzunca bir süre “Hasan Paşa Hanı” olarak anılmıştır.

suluhan

suluhan

suluhan

Han iki katlı, iki avlulu içerisinde mescidi bulunan ve günümüzde 100 ün üzerinde işyerinin faaliyet gösterdiği taştan yapılı bir binadır. Osmanlı döneminde Han olarak kullanıldığı gibi kahve ve iplik ticaretinin de yapıldığı bir yerdir. 1929 yılında çıkan bir yangında büyük zarar görmüştür. 1950 li yıllarda ise Handa sebze ve meyve satıcılarının faaliyet gösterdikleri bilinmektedir.

suluhan

suluhan

Han’ın restoresine 1980 yılında başlanılmış ve Vakıflarca restoresi 1984 yılında tamamlanmıştır. Bu tarihten itibaren han günümüz alışveriş merkezleri gibi bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Ankara’nın şehir planlamasını yapan Jansen Planını yaparken eski şehri korumanın gerekliliğine inanmıştır. Nitekim çoğu batı ülkelerinde eski tarihi yapıların yoğunlaştığı şehirlerin bu kısımları özenle korunmuştur. Çağımızda bu yaklaşımın ne kadar önemli olduğu daha çok anlaşılmıştır. Örneğin Bent Deresi’nin 1930lu yıllardaki görüntüsünü ancak tarihi belgesellerde görmekteyiz. Kent merkezi eski şehir olarak muhafaza edilmekte başarılı olunamamıştır. Bu bölgeler genellikle düşük gelir gruplarının yerleştiği, gecekonduların yoğunlaştığı bölgeler olarak kalmıştır. Yine aynı şekilde kaledeki tarihi Camiiler son yıllara kadar gecekondular arasında görünmez olmuşlardır.
Tarihi değeri olan Molla Büyük Camii ve şadırvanı hala gecekondular arasında bulunmaktadır.

Günümüzde Suluhan’da 100 ün üzerinde işyeri faaliyet göstermektedir. Vakıflar idaresinin mülkiyetinde bulunan Handa girişinden itibaren bir hareketliliğin mevcudiyeti hemen göze çarpmaktadır.

Ulus sebze ve meyve halinin hemen karşısında bulunan Han’da;

 İncik, boncuk ve takı işyerleri,
 Sanat atölyeleri,
 Avlusunda kafeterya ve çay bahçesi,
 Hediyelik eşya satıcıları,
 Kuru ve yapma çiçek satıcıları
 Bakır,pirinç,metal eşya parlatmacıları,
 Evlenme,nişan,sünnet ve doğum günü için gerekli her türlü aksesuar satıcıları
 Girişin dış cephesinde her türlü mutfak ve ev eşyası aksesuarları ile kuruyemiş ve gıda maddeleri satıcılar bulunmaktadır.

İşbu yazıyı yazmadan önce Hanı bir kaç kez dolaştım ve bazı satıcıların görüşlerini aldım. Genellikle eski albenisinin kalmadığından, işlerin eskisine göre düşük olduğundan ve turist gelmemesinden şikayet ettiklerini gördüm. Genellikle Ankara esnafı işlerin eski tadında olmadığını söylemektedirler. Bu duruma günlük hayatımızda sık sık tanık oluyoruz. Ancak turizm konusunu ben de önemli görüyorum. Burada Vakıf yöneticilerine görev düştüğü inancındayım. Zira boşalan işyerleri kiralanırken özellikle turistik eşya satan firmalara öncelik tanınabilir. Günümüzde turistik eşya denince Ankara Kalesindeki satıcılar ve antika eşya satıcıları akla gelmektedir.

Ankara’nın diğer hanlarının restore edilmesi ve şehre kazandırılması turizme de etki edecektir. Ankara Kalesinde son yıllarda bir canlılık olduğu gözlenmektedir. Kaledeki Rahmi Koç müzesi aynı şekilde başkentimizin bir kazanımıdır. Başkentin tarihi bölgeleri Ulus ve Kale civarıdır. Kalede restore edilen kesimler ve aynı şekilde Hamamönü bölgesi son yıllarda alternatif gezi alanı olarak dikkat çekmektedir.

Suluhan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bulunduğu tarihi binalar ve kaledeki hanlar turizme hizmet eden yerler olup, özellikle Suluhan’ın ön kısmındaki gıda maddeleri ve ayakkabı, terlik satıcılarının bulunduğu işyerlerinin tarihi eşya satıcılarına kiralanması ve Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi’nin burada bir satış yeri açması turizm açısından önemlidir. Han’ın Ulus yönündeki alanın park haline getirilmesi Han’ın görünümüne olumlu etki yaratacaktır. Suluhan’ın Ulus yönünde İbadullah Camii bulunmaktadır. Camii ile Han arasındaki esnaf geçici barakalarda ticaret yapmaktadır. Bu alanda faaliyet gösteren küçük esnafın başka bir mekanda faaliyet göstermelerinin sağlanması halinde Han’ın bu yönden görünümü tamamıyla ortaya çıkacaktır. Bölgede en ciddi sorun otopark yetersizliğidir. Mevcut bir adet otoparkta yer bulmak herzaman mümkün olmayabilmektedir.

Ulus bölgesinin tarihi kimliğinin yaşatılabilmesi için gerekenin yapılması inancıyla esen kalınız.


|


Yorumlar(2)

  1. Hüsniye Karahan
    Reply

    Teşekkürler Ankara’ya geldiğimde görmek istediğim yer olarak işaretledim sayenizde tarihi ,alış veriş hanının varlığını öğrendik .

  2. Fulya İnan
    Reply

    Varlığını bildiğim ama hiç gitmediğim bir yeri hem görmüş hem bilgilenmiş oldum. Teşekkürler.

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.