|

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Eski Ankara denilince aklımıza önce Ankara kalesi civarı ve bugünkü Ulus semti gelir. Kale civarı ve bu bölge tarihsel bakımdan en zengin bölgemizdir. Bugün kalede mevcut kültür zenginliklerinden birisi olan ve son yıllarda düzenlenen “Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi”nden bahsetmek ve görmeyenlere tanıtmak amacıyla bu yazıda kısa bilgiler bulacaksınız.
Müze 2015 yılında faaliyete geçirilmiştir. Ankara’nın kale meydanında bulunmakta olup, Rahmi Koç müzesi ile komşudur. Sanatseverler ve kolleksiyoner iş adamlarımızdan birisi olan özgeçmişine bakınca kişiliği ve sanatseverliği ziyadesiyle anlaşılan Yüksel ERİMTAN’ın kolleksiyoner olarak biriktirdiği Hitit, Urartu, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda arkeolojik eserin sergilendiği bir mekândır.

erimtan

Müze’de yıl içerisinde bir takım etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikleri müzenin internet sitesinden izlemek mümkündür. Müzenin zemin katında benim ziyaret ettiğim günlerde “koku ve şehir” isimli etkinliği izleme imkânım oldu. Doğadaki tüm kokuları anlamak ve duymak mümkün olmuştur. Müzenin zemin katında bulunan süreli sergi alanında sanatın tüm katmanlarını içeren sergiler düzenlenmektedir.

Hafta içinde çocuklar için müze eğitimleri düzenlendiği gibi yetişkinler için farklı alanlarda konferans ve seminer programları düzenlenmektedir. Müze bünyesinde cafe ve müze mağazası bulunmaktadır. Hediyelik bazı ürünler yanında müzecilik ile ilgili kitap ve CD satışı yapılmaktadır.

erimtan arkeoloji müzesi

Müzenin zemin katında çok amaçlı bir salon bulunmaktadır. Bu salonda zaman zaman konser ve konferanslar düzenlenmektedir. Özellikle çocuklar için gruplar halinde eğitici çalışmalar yapılmaktadır.

Bu çalışmalardan bazıları çömlek boyama, desen ve renk çalışmaları ve sikke tasarımıdır. Ayrıca yetişkinler için de zaman zaman sanat, felsefe ve mitoloji gibi değişik konularda eğitici faaliyetler göze çarpmaktadır.

Son olarak 2018 yılının son haftasında tekrar gitmemde heykel sanatçısı Mehmet AKSOY’un “Şamanlar ve Mitler” konulu heykel sergisi vardı. Konusuna uygun gerçekten çok güzel heykelleri görme imkânım oldu.

Salı akşamları saat 20.30’da batı müziği konserleri düzenleniyor. Bu konserler ücretli olup, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Diğer müzelerde olduğu gibi müze pazartesi ve dini bayramların ilk günü ziyaretçilere kapalıdır. Diğer günler saat 10.00 – 17.00 arası ziyarete açık bulunmaktadır. Müzeye giriş ücreti 10,00 TL olup, öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü ziyaretçilere % 50 indirimlidir. Ayrıca gruplara da indirim uygulanmaktadır.

Koleksiyoner Yüksel ERİMTAN’ın büyük gayretleri ile faaliyete geçirilen müze şüphesiz ki Ankara’nın sanatsal bir kazanımıdır. Örnek olması gereken bu davranışın yaygınlaşmasını diliyoruz.
Ankara kalesi civarı her geçen yıl turizm açısından daha önemli hale gelmektedir. Özellikle kalenin kendisi başlı başına bir değerdir. Ayrıca tarihi camiler de bu bölgede bulunmaktadır. Rahmi M. Koç Müzesi, Pirinç Han, Pilavoğlu Han ve hediyelik eşya satan işyerlerini gezmek bir gününüzü doldurmaktadır. Ayrıca, civarda Ulucanlar Cezaevi ve Sanat Sokağı, yenilenen Ankara evleri ile Hamamönü bölgesi gezip görülmesi gereken önemli mekânlardır.

Ankara kalesinin restore edilmeyen Bentderesine bakan yönünün tarihi bölgeleri dışındaki gecekondulardan arındırılması Ankara için iyi bir hizmet olacaktır.

Esenlikler dilerim.

02.01.2019
Ali İYİBİL


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.