|

Fotoğraf çekebilme haracı

Ankara’da dış mekanda fotoğraf çekimi konusu açılınca akla yeşili bol park bahçe, düzgün mimarili ya da tarihi yapılar, binalar geliyor. Ama malesef estetik ve mimari olarak kayda değer ve fotoğraf çekimi için izin verilen bina/yapı, doğal yapısında, bol yeşilli park bulmak sıkıntılı. Bildik, ağaçları büyük ve doğallığını koruyan parklar var Seymenler, Botanik, Eymir gibi, bir de doğallığı orta derecede Dikmen Vadisi, Mogan Parkı, Göksupark, 50.yıl parkı var, bir de doğal görünümlü ama tamamen yapay, içerisinde köy konsepti barındıran Altınköy var, aklıma gelenler. Şimdi bu saydığım yerlerin bir dezevantajı halka açık olmalarından ve bilinirliklerinden dolayı her daim özellikle haftasonu çok kalabalık olmaları. Hem gelin damat çekimlerinde hem de aile çekimlerinde kalabalık istenen en son şey. O zaman geriye farklı alternatifleri düşünmek kalıyor, izin alarak, prosedürlerini tamamlayarak, bazı üniversite kampüslerinde ya da üniversiteye ait yeşil alanlarda çekim yapmak, ya da düğününüzün yapılacağı yerin bahçesi vs. varsa oraları değerlendirmek. Az ama marjinal sayılabilecek terkedilmiş bazı fabrikalar ve paintball sahaları gibi yerler de var tabi, tarzınıza yakın buluyorsanız.

Yaklaşık 4 senedir fotoğraf çekecek yer konusunda kafa patlatıyorum, müşterilerimin beklentilerini dinliyorum, deniyorum sürekli. Artık az çok bir fikrim var, sonuçlarını biliyorum, değerlendirebiliyorum kendimce. Ya popülaritesinden dolayı, ya ulaşım kolaylığından bazı yerler özellikle tercih ediliyor, bu konuda (fotoğrafta mekan seçimi/ sonuçları) kendi fikrimi ayrıca bir yazıda yazacağım, ona burada girmiyorum. İşte bu yerlerin başında Hacettepe Üniversitesine bağlı Yeşilvadi ve Altındağ Belediyesine bağlı Altınköy Açık Hava Müzesi var. İkisi de gayet güzel, hoş ama bir sorun var, eğer gelin damatsanız girişiniz farklı bir ücrete tabi. Hem de az buz değil ciddi ücretlere, son tecrübeme göre Yeşilvadide çekim yapmak için kapıda ödenen ücret 300 tl (bir de izin almanız gerekiyor), Altınköy içinse 150 tl (normal vatandaşsanız giriş ücreti 5 tl ve fotoğraf makinesi ile de girebiliyorsunuz sıkıntı çıkmıyor). Nasıl ? Şimdi bir düşünün, fotoğraf çekimi nasıl birşey ? Çekim süresince ek bir hizmet alınıyor mu ya da bir kaynak tüketiliyor mu, ya da çekilen fotoğraf sonrasında ticari bir amaç için kullanılıyor mu? Ne hizmet, ne birşey, herkes gibi girilip fotoğraf çekiliyor ağacın önünde, gölün kenarında, çekilen fotoğraflardan da evlerinde dursun hatıra olsun diye albüm yapılıyor, içeride geçirilen toplam süre 2 bilemedin en fazla 3 saat. Nasıl bir mantığı olabilir 300 tl para istemenin ? Üstelik geçen sene Yeşilvadiye giriş için hiçbir ücret alınmadığını biliyorum. Hatta şöyle bir olay da başıma geldi. Altınköy e girerken kapıdaki görevli çocuk ücretin 150 tl olduğunu söyledi, dedim ki geçen sene 100 tl idi nasıl arttı bu kadar, çocuk dedi seneye 200 tl olacak abla, 2 sene önce de 50 tlydi. Popülerlik arttıkça fiyat da artıyor sanırım kuralsızca.

Benim aklım almıyor, iyi niyet arıyorum, bulamıyorum. Elimden gelen tek şey bunu yazıp, kalıcı hale getirip, bilinci artırmak. Yeşilvadide fotoğraf çektirdiniz diye en güzel gelin-damat fotoğrafları sizin olmayabilir, bunu etkileyen çok ama çok faktör var (bu da ayrı bir yazının konusu olsun). Bu faktörler bilindiğinde bence doğru karar verebilecek insanlar, değer mi değmez mi ikilemine.

Bir de doğum fotoğrafı çekecek fotoğrafçıdan 100 tl para isteyen hastane konusu var ki, o apayrı bir konu… Makbuz veya herhangi bir belge vermeden haracını toplayıp, dediğim dedik çaldığım düdük tavır takınan, eleştiri kabul etmeyen, sinirlenen, sosyal medyadan öcü gibi korkan bir hastane…Detaylarını uzun uzun anlatacağım bu konunun, önce bir kendime geleyim, birikmiş işlerimi yoluna koyayım da. Benim kişisel tavrım yanlış olduğunu düşündüğüm, içinde sömürü ve kötü niyet gördüğüm herşeyden uzak durmak, dolaylı olarak destek sağlamamak. Bu sebeple bu hastanede çekim yapmıyorum artık, parayla çekim yapılan parklara bahçelere karşı da bilgim oldukça, müşterilerimi uyarıp, alternatifler üretip, sunmak gibi bir eğilimim olacak bundan sonra. Ya fotoğrafçıya ne bundan, parası olan müşteri öder istediği yerde çekimini yaptırır diye düşünülebilir ama bu da benim hayata bakış açıma ters. Size garip gelebilir ama bir şekilde ben bu tarz kararlar aldıktan sonra işlerim daha da artıyor, belki ilahi bir destek belki de evrenden doğru yaptığıma dair bir onaylama :)

Böyle düşünmek motive edici hep, güzel düşünelim, güzel olalım :)


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.