|

Vay Hemşerim

Yaz tatilinde Edremit Güre’deyiz, bulunduğumuz yer ve çevresi gezip görmek için son derece müsait turistik yöreler. Bir tarafımızda Akçay, diğer tarafta Altınoluk denizi, doğası ve köyleri ile güzel yörelerimiz. Hasan Boğuldu ve Pınarbaşı soğuk suları, doğası yönünden insanların ilgisini çeken piknik yerleri olarak tanınmış ve özellikle hafta sonları piknikçilerin yer bulmada zorlandığı yerlerdir. Buraları önceki yıllar gittiğimde gezmiştim. Bölgede görmediğim daha nice yerlerin olduğu muhakkak, keşfetmeye devam diye düşünüyordum.

            Bir arkadaşımla sohbet ediyordum, Ezine tarafında “Ayazma Tabiat Parkı” diye bir piknik yerinin çok methiyesini duyduğumu söyledim. Arkadaşım da ailesi ile aynı yerde kalıyordu. Belirlediğimiz bir günde gitmek için anlaştık. Bir Pazar günü iki aile olarak yola çıktık, yaklaşık kaldığımız yere 100 Km. mesafede idi. Yaz ayı olduğu için yolculuk sıkıcı geçiyordu. Ezine’ye geldik, buradan sonra yol güzergâhı anayoldan ayrılıyordu. Yol güzergâhında çok güzel meyve bahçeleri vardı. Kaz dağlarının eteklerinde gidiyoruz. Özellikle Evciler köyü gideceğimiz parkın güzelliği konusunda bize fikir vermeye başlamıştı. Bir müddet sonra “Ayazma Tabiat Parkı”na geldik. Gerçekten görülmeye değer güzel bir piknik yeri. Parkta oturma masaları ve ateş yakmak için ocaklar mevcuttu. Masayı hanımlar hazırlamaya başlamışlardı. Tabii soğuk bir su içmek güzel olurdu. Eşim çeşmeye yanaşmış, ancak elinde bardak veya şişe olmadığı için önünde su içen bir bayana;

  • Hemşerim birde ben içebilirmiyim diyince öndeki bayan,
  • Vay gurban olduğum Yozgatlımısın” deyip orada sarılıyor. Eşim;
  •  “Ben Yozgatlı değilim ama gel seni gerçek hemşerine götüreyim” diyerek, bayanı benim yanıma getirdi. Bayan hemşerim diye bana muhabbet gösterdi. Benimle de hoş beş etmeye başladı. Bu arada kadının eşi geldi. Bizi samimi bir şekilde sohbet ettiğimizi görünce, benim Yozgatlı olduğumu anlamıştı, hemen söze girdi;
  • Kardeşim benim hanım 06 plakalı araçları gördüğünde bile sevindiğini, tam bir Yozgat sevdalısı olduğunu belirtti. Beraberce oturup, bir müddet daha sohbet ettik. Hemşerilik duygusunu yaşamış olduk.

***

Hemşerilik diyince aklıma bir anım daha geldi. Denizli’ye bir akraba ziyaretine gidiyorduk, yıllar önce ailecek seyahat ediyoruz. Gayet güzel eğlenceli bir yolculuk oluyordu. Gördüğümüz güzel yerlerde duruyoruz, çeşmelerden su içiyoruz, müzik dinliyoruz ve Denizli’ye epeyce yaklaşmıştık.

Çardak diye bir ilçeyi geçmiştik, önümüzde bir demiryolu geçidini gördüm ve yavaşladım. Rayların üzerinden geçerken vitesi boşa almıştım ki arkadan şiddetli bir darbe ile sarsıldığımız gibi vurma şiddeti ile vites boşta olduğu için otomobil birkaç metre öne çıkmıştı. Hemen araçtan indik. Diğer araç sürücüsü de indi ve hemen boynuma sarıldı, hakkını helal et abim, kusura bakma vs. diyerek beni teselli etmeye başladı. Trafiğe haber vermeyelim. Ne zararın varsa öderim. Aracı Denizli sanayiye bırakalım, gereğini ben yaparım dedi. Bu arada şunu gördüm yoldan geçen hemen hemen Ankara plakalı araçlar durarak, hemşerim bir yardıma ihtiyacın var mı? Bizim yapacağımız bir şey var mı? Diye bizi teselli ediyorlardı. Hele bir hemşerim ismini şimdi hatırlamıyorum, çocukları kendi aracına aldı, bana çarpan araç sürücüsü ve bizi Denizli’ye bir oto tamircisine götürdü.

Benim aracı bıraktık. Çocukları getiren hemşerimle birlikte eşim ve çocukları gideceğimiz arkadaşın evine bıraktık. Biz tekrar oto tamircisine döndük. Bu arada diğer araç sürücüsünün olumlu yaklaşımları, üzüntümüzü hafifletmişti. Otomobilimi görmediğini, yanında bir bayan arkadaşı ile sohbet ettiğini, bundan dolayı ancak vurunca anladığını, demiryolu geçidini hiç görmediğini anlattı. Tekrar tamirciye geldik. Tamirci aracın hasarını tespit etmişti, tüm giderleri karşılayacağını söyleyen araç sürücüsü hemen bir çek yazarak oto tamircisine verdi. Şimdi helalleşme tamamlanmıştı. 4-5 gün sonra araç eski haline gelmişti.

Bu yolculukta hem hemşeri dayanışmasını, hem de kazaya neden olan kişinin insanlığını görmüş oldum. Yıllar önce yaşadıklarım şimdi olsa aynı şeyleri yaşarmıyım diye düşünmekte kendimi alamadım. Umarım bu gibi güzellikler aynen devam eder. Temennimiz budur.

            Esenlik dileklerimle. …


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.