|

Resmi Daire’ye Uygun Bina Aranıyor

Böyle görev olur mu? Demeyin, olmaz olmaz demeyin hemen, bu da oldu. Nasıl mı? Aşağıda okuyacaksınız.

            Akdeniz Bölgesinde büyük ve turistik ilimizde geçiyor anlatacağım. Bu ilimizde vergi dairesi için hizmet binası aranıyor, aylar geçiyor nihayet yeni inşa edilmiş bir bina bulunuyor ve Bakanlığın da uygun bulması ile bina kiralanıyor.

Buraya kadar her şey normal diyebiliriz. Kısa süre içerisinde binaya taşınılıyor ve binada hizmet verilmeye başlanıyor. Bir sorun var, bina konut için yapılmış ve ruhsatlanmıştır. Aradan bir iki yıl geçiyor, binanın konut için yapıldığı işyerine uygun olmadığı, güvenlik sorunu çıkacağı yönünde dedikodular alıp başını gidiyor. Konu mahallin yöneticilerine intikal ettiriliyor. Sonuç alınamayacağı anlaşılınca bu defa konu Maliye Bakanlığına yazılıyor. Yazışma çizişme derken konuyu incelemek üzere benim görevlendirmem uygun görülüyor.

Neticede bir yazı alıyorum Bakanlıktan. Konunun tarafımca incelenmesi isteniyordu. Ben de ne yapacağımı düşüne düşüne yola koyuldum ve otele yerleştim. Ertesi gün elimde çanta önce ilin valisine sonra diğer ilgililere ziyarette bulundum. Özetle yapacağım işin binanın bu şekilde kullanılmasında sakınca olup olmadığı hususunda görüş bildirmem isteniyordu.

Ertesi gün binanın projesini yanıma alarak önce İnşaat Mühendisleri Odasını ziyaret ettim. Oda yöneticileri projeyi inceleyip görüş bildireceklerini belirttiler. İşin bir ayağını çözmüştüm. Konu teknik bir incelemeyi gerektiriyor ve benim ilgi alanım dışında kalıyordu. İnşaat Mühendisleri Odasından cevap gelmesini beklerken Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden yetkili kişilerle görüşerek onlardan da yazılı görüş istedim. Gelecek görüşleri beklemeye başladım. Ancak şifahi görüşmelerimden gelecek yanıtların olumlu olacağını tahmin ediyordum.

Birkaç gün sonra İnşaat Mühendisleri Odasından cevap geldi. Daha sonra Üniversiteden ilgili yazılar geldi. İşim kolaylaşmıştı. Gelen cevaplarda binanın güvenli olduğu ve işyeri olarak kullanılmasında sakınca olmadığı bildiriliyor ve teknik bilgi veriliyordu.

Bu incelemelerde şunu öğrenmiş oldum. Konut olarak kullanılan binalarda bir dairede bulunan eşyalar ortalama olarak 2,5-3,0 ton civarında olduğu, işyeri olarak aynı binanın kullanılması halinde ortalama 2,0 ton binaya yük bindiği bildiriliyordu. Mühendislik hesapları buna göre yapıldığından, binaya binecek yük açısından bir sorun gözükmüyordu.

Yaptığım inceleme ve araştırmaların sonuçlarını bir yandan mahalli yetkililere bildirirken, diğer yandan Bakanlığımıza da ayrıntılı olarak durumu bir raporla bildirdim.

Aradan 20 yıl geçtiği halde aynı binada hizmet verilmeye devam edildiğini öğrendim. Bu görev bana ilginç geldiği için yazmaya çalıştım. Bakalım daha neler olacak.

            Esenlikler dilerim.


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.