|

Akyurt – Dünü ve Bugünü

Ankara – Esenboğa Havaalanı yolundan Çankırı istikametine yönelince 11 km sonra Akyurt‘a ulaşmaktayız. Akyurt 1990’lı yıllarda 2300 nüfusa sahip küçük bir ilçemiz iken günümüzde Ankara’ya yakınlığından ve sanayileşme nedeniyle önemli bir nüfus artışına sahip olmuş, bugün itibariyle 31600 nüfusa ulaşmıştır. İlçeye yaklaştıkça yol güzergahında çok sayıda sanayi kuruluşu, civardaki hobi bahçeleri, özellikle Büğdüz köyü sırtlarında genellikle Ankara’dan hafta sonlarında ve yaz aylarında gelenlerin oturduğu yazlık konutların çokluğu dikkat çekmektedir.




İlçe merkezine girince “Yaşlı Meşe Ağacı” levhası dikkatimizi çekiyor ve öncelikle o tarafa yöneliyoruz. İlçeye 8 km uzaklıkta Samut Mahallesi ve mahalle merkezinde mevcut yaklaşık 518 yıllık meşe ağacının bulunduğunu görüyoruz. Akyurt belediyesi meşe ağacını koruma altına alarak bakımını üstlenmiştir. Samut mahallesinde bulunan bu anıt ağacın özellikle yaz aylarında çevreciler tarafından ziyaret edildiği ifade edilmektedir. Samut dönüşünde yol civarında çok sayıda besi çiftlikleri ve çeşmeler bulunmaktadır. Samut mahallesi merkezinde 1902 yılında yapıldığı anlaşılan tarihi bir çeşme mevcuttur.

İç anadolu bölgesinde yer yer rastlanan meşe ormanlarında kesimlerden kurtulan yaşlı ağaçlar görülmektedir. Beypazarı, Çamlıdere ve Nallıhan gibi ilçeleri örnek olarak sayabiliriz.

Kızık ve Büğdüz, Türk boylarının yoğun bir şekilde yerleştikleri köyler olarak dikkat çekmektedirler. Köy ve mahallelerde özellikle eski cami ve çeşmeleri görmek mümkündür.

Akyurt özellikle son 10 yıl içinde büyük bir gelişime ve değişime uğramıştır. Merkezde mevcut parkta Akyurt ve civarında yapılan kazılarda çıkan çok sayıda Roma dönemine ait kalıntılar sergilenmiştir. Halen kazı çalışmaları devam etmektedir.

Pazar günleri ilçe merkezinde kurulan meyve, sebze pazarında mevsimine göre yetişen meyve ve sebzeler ile bakliyatlar üreticileri tarafından satışa sunulmaktadır. Bu durum özellikle Ankara’dan gelenler için de cazip alışveriş imkanı sağlamaktadır.

Son yıllarda kooperatiflerce gerçekleştirilen konut projeleri ilçe nüfusuna ve ekonomisine önemli katkı sağladığı gibi tanıtımına da ciddi etki yapmıştır. İlçe bugün tanınan ve insanların yerleşme eğiliminde oldukları bir bölge özelliğini kazanmıştır.

Kurtuluş Savaşı yıllarında İnebolu’dan Ankara’ya silah ve mühimmat naklinde yol güzergahında bulunan Kalecik ve Akyurt (Ravlı) önemli rol oynamış iki ilçedir. Şapka Devrimi için Kastamonu’ya giden Mustafa Kemal Atatürk Akyurt ve Kalecik üzerinden Kastamonu’ya gitmiştir.




İlçe ekonomik yönden tarım ve hayvancılığın hakim olduğu bir yapıya sahipken son yıllarda sanayi kuruluşlarının faaliyete geçtikleri bir bölge olmuştur. Özellikle Ülker, Man, Nabay tekstil ve Nurus gibi çok sayıda firma faaliyette bulunmaktadır. Bağ ve bahçe tarımıda önemli bir yatırım alanıdır. Kavaklıdere tesisleri ilçe sınırları içerisinde olup zaman zaman bağ bozumu festivalleri düzenlenmektedir.

Emlak sektörüde ilçede yoğun olarak faaliyette bulunmakta ve gayrimenkul yatırımı yönünden de önem kazanmaktadır. Esen kalınız.

Ali İYİBİL


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.