|

Hayvanlar Televizyonu

Mesleki Anılarım

Son yıllarda “80’li Yıllar” isimli eğlenceli, zaman zaman o döneme ilişkin olaylarla ilgili siyasi göndermeler yapan bir dizi televizyonda yayınlanıyor. Bu diziyi sürekli izleyen birisi olmamama rağmen reklam aralarında rastlayınca izlediğim olmuştur.

80’li yıllar ülkemizin bir daha görmek istemediği askeri yönetimin hâkim olduğu bir baskı dönemi olarak hafızalarımıza yer etmiştir. Amacım siyasi bir yazı yazmak değil ama benim de bu döneme dair anılarım olmuştur. Burada bir tanesini anlatacağım.

Bu yıllarda Ankara’da görevli olduğum Vergi Denetim Biriminde idari görevde bulunuyordum. 1980 yılında yaz çalışma döneminde Ödemiş ve Çeşme’de teftiş ve inceleme ile görevlendirilmiştim.* Ankara’ya dönünce görev yaptığım birimde idari bir görevle görevlendirildim. 1981 yılında askeri yönetim devam ediyordu. Vergi denetimi ile görevli birimler siyasi yaklaşımların çok nadir görüldüğü birimlerdir. Benim görev yaptığım dönemde iki yıl içerisinde şahsen ben böyle bir yaklaşım görmediğimi ifade ediyorum. Ancak bir istisnası var.

Anlatmak istediğim olay bu dönemle ilgilidir. Günlerden bir gün odamın kapısı çalındı, iki sivil giyimli şahıs benimle görüşmek istediklerini bildirdiler. Gayet güzel giyimli ve kibar kişilerdi. Ön konuşmalar ve sohbetle çay-kahve içildikten sonra konuyu açıkladılar. “Hayvanlar Televizyonu” isimli çocuk kitabının yazarı bir meslektaşımın çocuğu olarak gözüküyordu. Yazarın babası meslektaşım hakkında araştırma yapmak istiyorlardı. Söz konusu kitabı arkadaşım bana da imzalayıp vermişti. Ben de bu vesileyle kitabı okumuş ve bilgi sahibi olmuştum. Hayvanlar toplanıp aralarından birisini başkan seçiyorlar ve onun kurallarına uyuyorlardı. Özetle kitabın konusu bu idi.

Zamanın yönetimi, kitapta yer alan konudan anlam çıkarmış olmaları gerek ki bunun araştırılmasını istemişler. Gelen görevlilerin istihbarat elemanı olduğunu tahmin etmiştim. Yazan kişiyi tanımasam acaba derdim. Ancak kesinlikle siyasi mesaj vermek için yazılmamıştı, bildiklerimi anlattım. Gelen görevliler benim açıklamalarımdan tatmin olduklarını bana ifade ettiler. Sonra odamdan ayrıldılar. Kitapla ilgili takip eden zamanlarda herhangi bir işlem yapılmadı.

Anlattığım bu küçük ve anlamlı olaydan çıkacak dersler olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan bu tür olaylarda yöneticiliği ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu bakış açısı şüpheci yönetim anlayışının nelerle uğraştığını göstermektedir. Umarım bir daha bu tür demokrasi dışı askeri yönetimlerle karşılaşmayız.
Esen kalınız.

*Bu görevimin son günü 12 Eylül 1980 darbesi olmuştu. O gün yaşadıklarımı ayrıca yazacağım.
**A. İyibil Maliye Bakanlığında Gelirler kontrolörü, Başkontrolör, Grup Başkanı ve Daire Başkanı olarak görev yapmıştır.


|


Yorumlar(1)

  1. Burçay Erçetin
    Reply

    sanırım ben çocukken bu kitabı okudum :) şu an için çok absürd gibi görünse de belki de gizli gizli dinlemelerden bilgisayar izlemelerinden daha masum…

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.