|

Şükrü Kanatlı Kim?

Mesleki Anılar

Sizlere Şükrü KANATLI’yı burada anlatmak amacım değil, ancak şunu belirteyim Şükrü KANATLI, Hatay’ın anavatana katılması sırasında Hatay’a emri altındaki birliklerle giren komutanın ismidir. Daha sonra orgeneralliğe kadar yükselmiş bir subaydır. İsmi birçok mahalle, okul ve sokağa verilmiştir. Bu arada Antakya’da bulunan vergi dairelerinden birisinin ismi de Şükrü KANATLI Vergi Dairesidir.

Yıl 1985 yazı bu ilde teftiş ve vergi incelemesi yapmak üzere 4 kontrolör görevlendirilmiştik ve görev yerimiz olan Şükrü KANATLI Vergi Dairesinde teftiş ve inceleme elemanları için ayrılmış odada görev yapıyoruz. Çalışmamıza her zaman olduğu gibi yoğun bir şekilde devam ediyoruz. O yıllarda halen eş, dost ve arkadaşlarımızla mektuplaşıyorduk. Cep telefonu henüz yoktu. Haftada bir iki defa postacı geliyor, mektuplarımızı dağıtıyordu.

Günlerden bir gün çalışma odamızın kapısı açıldı, yine postacı “Şükrü KANATLI kim?” diye seslenmez mi. Hepimiz gülmeye başladık. Bir arkadaşımız o komutan öleli çok oldu dedi. Postacı da gülmeye başladı, her halde dalgındı o gün. Odamızda oturttuk çay, kahve içtik. Sohbet ettik. Bir şehri en iyi tanıyanların postacıların olduğunu biliyorduk. Bize nerelere gitmemiz gerektiğini anlattı. Sözün kısası, kısa zamanda birbirimizi daha iyi tanıdık. Hatay’ın tarihi ve turistik yerleri konusunda bilgi sahibi olduk. Bizim geçici görevli olduğumuzu her yıl gelen teftiş elemanlarından dolayı biliyordu. Turizm bilgisi fevkalade idi. Bizim Harbiye, Batıayaz, Titus tüneli, Samandağ, Kırıkhan gibi ilçeleri, ermeni köylerini, kiliseleri ve Belen yaylasını görmemiz konusunda bizi sıkı sıkıya tembih etti, Daha sonraki seferlerde (gelişlerinde) adeta sınava tabi tutmaya başladı. Biz de rahatsız olmuyorduk. Postacı kardeşimiz sayesinde hafta sonlarında Hatay’ı tanıma fırsatımız oldu. İnanmayacaksınız belki çoğu geçici görevle gittiğimiz illeri tam tanımadan görev süremizi tamamlıyorduk. Bu defa hafta sonlarını çok iyi değerlendirmiş olduk.

İskenderun ilçesinde başka meslektaşlarımız görevli idi. Onları da ziyaret ettik, daha sonra onlarda bizi ziyaret etti. Antakya’da görevimiz sırasında ilginç bir şey daha yaşadık.
Vergi Dairesinin teftişi sırasında o ilde faaliyet gösteren bir spor kulübünün çok miktarda vergi borcu olduğunu tespit ettik. Kulüp yetkilileri vergi dairesini hep oyalamışlar. Şehri dolaşırken meydanda yeni bir otomobil için çekiliş yapılacağını gördük. Otomobili kulüp teşhir ediyordu. Kulübe ait olduğunu anladık ve ertesi gün haciz memurlarını göndererek aracı haczettirdik. Bizi ilden yetkililer, ilin valisi bile bizzat gelerek rica ettiler, borcun önemli bir kısmını ödenmesinden sonra otomobilin üzerindeki haczi kaldırtırdık. Kalan borcunu da taksitlendirdiler. Biz orada görevli kaldığımız sürece taksitlerini muntazaman ödediler. Yetkililerde takip edeceklerini ve sonucundan bize bilgi vereceklerini bildirdiler. Üç ay gibi bir sürede kulübün borçlarının tamamen kapattıklarını öğrendik.

Görev yaptığımız süre içerisinde bu olayın da duyulması sürecinde vergi dairesinin alacaklarının çok büyük kısmının tahsil edildiğini öğrenmemiz bizi mutlu etti.

Güzel anılarla görevimizi tamamlayarak esas çalışma merkezimize döndük ve bu vesile ile anılarımızda tekrar yaşamış olduk.

Esenlikler dileklerimle.


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.