|

Beypazarında Bir Gün

Beypazarı Ankara ilimizin önemli ve aynı zamanda turistik bir ilçesidir. İlçe aynı zamanda sadece Ankaralıların değil ülkemizin birçok kent insanının da ziyaret ettiği tarihi özellikleri de olan yerleşim yeridir. Ankara’ya yaklaşık 100 km. uzaklıkta ama iklimi daha ılımandır. Havuç denince akla  ilk gelen bir üretim merkezidir.
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf
 
İlçenin doğal yapısını koruması, tarihi konakları, el sanatları, gıda ürünleri artık ülke çapında tanınmıştır. Özellikle Çarşamba günleri kurulan pazarda her türlü yöresel ürünleri görebiliriz.
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf

 

Ankara’dan ulaşım otobüslerle mümkün olduğu gibi günü birlik gezi turları ile ilçeyi tanımamız mümkündür. Şahsen ben her yıl en az bir kez geziyorum. Değişimi gözlemlemek daha kolay oluyor.

Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf
 
Beypazarı gezisi izlenim fotoğraf havuç hıdırlık tepesi

 

Görülmesi gereken en önemli yerler;

  • Hıdırlık mesire yeri(Buradan ilçeyi topluca görmeniz ve fotoğraf çekmeniz mümkündür. Ayrıca yöresel el ürünleri satan ilçe kadınları ile sohbet edip, alışveriş yapabilirsiniz.)
  • Gümüşçüler Çarşısı(İlçe merkezindedir.)
  • Kültür Müzesi, tarihi hamam ve yaşayan müze
  • Beypazarı konakları
  • İnözü Vadisi(Ankara istikametinden girişte sağdan ayrılan yoldan giriliyor. Gerçekten bir vadi. Özellikle havalar ısınınca bahçeli güzel restoranlar mevcut.)
  • Taş mektep, önemli bir bina(içeride restoran mevcut olup, özellikle ilçenin meşhur yöresel yemekleri müşterilere sunuluyor. Beypazarı güveci,kavurması ve yaprak sarması benim tercih ettiğim yiyecekler.)
  • Sultan Alaaddin Cami,(1805-1809 yıllarında yapılmıştır.)
  • Akşemseddin Cami, günümüzde yenilenmiş hali mevcut.
  • Kurşunlu ve İncili camiler.

 

Alaattin sokağı takiben müzelere ulaşmak mümkün, yaya olarak ilçeyi dolaşmak tavsiye edilir. Önemli yerler yürüme mesafesi içinde yer alıyor.

 

Ticari hayatın tarihsel geçmişi ve önemi nedeniyle Beypazarı ismini aldığı, ilçenin 3500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu Hititler, Frigler, Selçuklular ve Osmanlı döneminden kalma kalıntılar ve eserler mevcut. İpek yolu üzerinde kurulmuş ve roma döneminde piskoposluk merkezi olduğu da tarihi bir gerçektir.

 

Osmanlı döneminde Tımarlı sipahi merkezlerinden birisidir. Rakımı 680 mt. Olup, Ankara’ya göre daha ılıman bir iklime sahip olduğu gibi, toprak yapısı da havuç üretimine çok uygundur. Ülkemizin % 60 havuç üretimi burada yapılmaktadır. İlçenin gelir seviyesi Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde olup, günümüzde göç almaktadır. Bu arada ilçede çok sayıda genç, genellikle erkek çok sayıda Suriyeli olduğunu da gözlemliyoruz.
 
11065284_10153132257089496_1435774406_o
 
11065362_10153132270744496_1289653091_o
 
Beypazarı termal turizmde önemli bir yer ve haklı bir ün kazanmıştır. Ayaş – Beypazarı hattında günümüzde çok sayıda termal projesi mevcut olup, birkaçı hizmet vermektedir. Bu çerçevede Beypazarı maden suyunun da ilçenin tanıtımında rol oynamıştır.
 
10912802_10153132271094496_980867600_o

 

İlçe çarşısında el sanatlarına ait ürünleri görmemiz mümkündür. Demirciler, sobacılar, semerciler ve tarımsal araçlar ve el aletlerinin satın almak mümkündür. Ayrıca Beypazarı kurusu ve cevizli sucuk da çok sayıda ticari işletmede satışa sunulmakta olup, aynı bölgede hediyelik eşya satan işletmelerin de olduğunu görebilirsiniz.

 

10878867_10153132271179496_259595581_o
 
Çok kısa olarak gözlemlerimi bilgilerinize sunuyorum. Gözlerimizle bu güzellikleri görmemiz tavsiye olunur.

Hoşçakalın.
Ali İyibil


|


Yorumlar(2)

  1. Çağrı Alpgiray Kale
    Reply

    Fotoğraflar pek güzel çıkmış baba, Beypazarı her senen gidilse de bıktırmayan otantik bir yer. Seni Nallıhan ve Kalecik gibi diğer ilçelerde de görmek istiyoruz :) Selamlar

  2. Burçay Erçetin
    Reply

    hatta bir Yozgat yazısı da bekliyoruz, hatta bir de ilerde Erzurum yazısı :)

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.