|

Yılbaşı Gecesinde Vergi Denetimi

Mesleki Anılarım

Günümüzde Katma Değer Vergisi, kamunun önemli gelirlerinden biridir. Ancak bu vergiye geçiş takvimi batı ülkelerinde olduğu gibi kademeli bir geçiş süreci sonucunda gerçekleşmiştir. Toplumu bu yeni vergiye alıştırmak, uygulamada karşılaşılabilecek sorunları belirlemek ve gerekli önlemleri alabilmek için İşletme Vergisi Kanunu çıkartılmıştı. Dönem olarak 1970’li yıllardı ve bizimde Maliye Bakanlığında göreve başlamamız bu yıllardı.

Aralık 1971 yılında göreve başladık, daha vergi ile ilgili yeterli bilgimiz okulda öğrendiğimiz bilgiler ile sınırlı idi. Bir iki gün eğitim görmüştük. İşletme Vergisi Kanunu hakkında biraz bilgi sahibi olmuştuk. Yılbaşı günü gelmişti. Bu verginin yasallaşması için büyük gayretleri olan E.Y.NİRUN yılbaşından bir gün önce bizleri toplantıya çağırarak saatlerce yılbaşı gecesi bütün eğlence yerlerinde büyük harcamalar yapılacağını, dolayısıyla vergi kaçakçılığı olacağını heyecanla anlattı. Vatan, millet ve milliyetçilik nutku ile bizleri de heyecanlandırdı. Bizler de mesleğe yeni girmiş, görev aşkı ile yanıp tutuşuyorduk. Sözün kısası yılbaşı gecesi bizlerin görev yapmasını talep ediyordu.

Ertesi gün yani 31 Aralık günü bizlere görev yerini belirten yazılar tebliğ edildi. Bir arkadaşımla birlikte bizden Ankara’daki Süreyya Gazinosunda gece hesaplar ödeninceye kadar fiilen görev yapmamız isteniyordu.

Saat 21.00’de arkadaşımla birlikte görev yapacağımız gazinoya giderek işletme sahibine görevimizin mahiyetini açık açık anlattık. Mükellef bizi ciddiyetle dinledi. Fakat bizden rahatsız olduğunu hissettik. Bize ayrı bir odada yer tahsis ettiler. Biz de görevimiz gereği gazinodaki masalara kanun uyarınca Perakende Satış Vesikası konulup konulmadığını, yapılan hizmetlerin vesikalara işlenip işlenmediğini masalar arasında dolaşarak denetim görevini yapmaya gayret ediyorduk. Ayrıca görevli personeli çağırarak şu numaralı masanın fişini getirmesini istiyorduk. Saat 01,00’e kadar herhangi bir sorun olmadan görevimize devam ettik.

Hizmet işletmelerinde hesapların ödenmesine saat 01.00 den itibaren başlanıp saat 03,00’e kadar bu işlemin sonuçlanacağı bize belirtilmişti. Biz de İşletme Vergisi Perakende Satış Vesikalarını, İşletme Vergisi de dahil edilerek düzenlenmesini görmek istiyorduk. Tam bu sırada olan oldu.
Görev yaptığımız odanın kapısının dışarıdan kilitlendiğine tanık olduk. Gazino’daki gürültüden bizleri duymaları imkânsızdı. Kapıyı zorladık ama nafile kapı açılmıyordu. Odada beklemeye başladık. Zaman zaman kapıyı yumruklasak da, ne gelen nede giden oldu. Saat 02,00’yi geçmişti. Gazino nerede ise boşalmıştı. Odamızda telefon yoktu. Başka hiçbir haberleşme imkânı olmadığından beklemeye mecburen devam ettik.

Neticede bir görevli kapıyı açtı. Özrün bini bir para, görevli personel yanlışlık olduğunu kimin kilitlediğini bilmediğini, patronların ve muhasebecinin evlerine gittiğini dolayısıyla vergi ile ilgili evrakların kilitli başka bir odada olduğunu belirterek kendisinin de gideceğini belirttiğinden biz de doğru karakola giderek başımızdan geçenleri anlattık. Görevli emniyet amiri gerekenin yapılacağını belirtti, biz de şikayet dilekçemizi yazarak evlerimizin yolunu tuttuk. Maceralı görevimiz bu şekilde tamamlandı, fakat biz hiç mutlu olmamıştık.

Gazino sahipleri yapacağını yapmış istediği sonucu almış, dilediği gibi amacına ulaşmış ve iyi niyetli bir yaklaşım göstermemişti. Bu da bizlere örnek oldu. Daha sonraki denetimlerimizde bu tip görevlere giderken emniyetten polis memuru isteyerek göreve gitmeye başladık. Bu da bizim kazanımımız oldu.
Daha sonraki yıllarda İşletme Vergisi Kanunu yürürlükten kaldırıldı. Yerine Katma Değer Vergisi Kanunu yürürlüğe girerek daha kapsamlı ve çağdaş vergi mevzuatı uygulamaları başlamış oldu.

Esenlik dileklerimle.

_______________________
Devam edecek


|


Yorum eklemek ister misiniz?

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.